Gordijnen stomen: veelgestelde vragen

U vindt op deze pagina antwoorden op vragen met betrekking tot het stomen van uw gordijnen. De vragen zijn onderverdeeld in onderstaande categorieën.
Reinigen / stomen
Meten van de gordijnen
Vlekken
Garantie


Reinigen / stomen

 • Hoe worden de gordijnen gereinigd?
  Over het algemeen kunnen de meeste gordijnen alleen chemisch gereinigd worden, oftewel gestoomd. Het reinigen gebeurt in een grote machine, met een chemisch oplosmiddel dat vuil en aanslag oplost. Het drogen gebeurt in dezelfde machine. Daarna worden de gordijnen handmatig geperst.

 • Kunnen gordijnen gewassen worden?
  Hoewel soms het wasetiket vermeldt dat de gordijnen kunnen worden gewassen, raden wij dit in de meeste gevallen toch af.  Door het wassen in water neemt de vezel veel water op en zwelt. Bij het drogen van de vezel zal de stof erg in elkaar gaan haken waardoor er krimp en kreukvorming ontstaat. Dit is vaak een onherstelbare beschadiging.

 • Kunnen de gordijnen krimpen?
  Hoewel met chemisch reinigen de kans klein is dat gordijnen krimpen, kan relaxatiekrimp niet worden uitgesloten (max 3%).  Relaxatiekrimp  kan ontstaan wanneer gordijnen tijdens de fabricage teveel opgerekt worden: tijdens de reiniging gaan de draden weer terug naar hun oorspronkelijke vorm.
  Voordat wij uw gordijnen stomen meten wij het exacte oppervlakte op. Na afloop wordt opnieuw het aantal vierkante meters gemeten en wordt gecontroleerd óf de mogelijke relaxatiekrimp binnen de marge is gebleven.

 • De gordijnen zijn gevoerd met een verduisteringstof. Kan dit gereinigd?
  Indien gordijnen gevoerd zijn met een rubberen verduisteringstof kan dit problemen geven. Door veroudering (lichtinwerking en verdroging) kan deze stof poreus worden. Er ontstaan dan miniscule breukjes in de stof. Wanneer deze gordijnen gereinigd worden kan de rubberen laag loslaten.  De verduisteringstof is dan onbruikbaar geworden.  Met chemisch reinigen is het risico op stukgaan  iets groter dan bij natwassen. Meestal raden wij aan de gordijnen in dat geval te natwassen.  Het reinigen geschiedt geheel voor risico van de klant.

 • Kan ik alle haken erin laten?
  Tegenwoordig zijn de gordijnen voorzien van kunstof ingenaaide staafjes waar de haken zijn op geschoven. Het is beter om de haakjes er van te voren  af te schuiven om te voorkomen dat deze tijdens het reinigingsproces loslaten. De staafjes kunnen blijven zitten.  Ook de loodjes onder in de zoom van het gordijn hoeft u er niet uit te halen.

 • Kunnen zijde gordijnen ook gestoomd?
  Zijden gordijnen kunnen heel mooi chemisch gereinigd. Wel maken we u er op attent dat Zijden gordijnen erg gevoelig zijn voor lichtinvloeden van buitenaf. De zijde verzwakt erg snel in (zon)licht.  Hoewel het voor het reingigen soms nog niet zichtbaar is kunnen na het reinigen de banen  scheurtjes vertonen. Helaas is dit door de vergaande verzwakking van de zijde stof niet te voorkomen.

 • Is na het reinigen de huisstofmijt dood?
  De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen.  De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het laten reinigen van uw gordijnen is deze huisstofmijt verwijderd.

 • Mijn gordijnen hebben ijzeren ringen.  Is dit een probleem?
  In principe kunnen gordijnen met ijzeren ringen goed gereinigd worden. Toch kan het gebeuren dat een ring te smal in de stof is vastgemaakt en deze tijdens het reinigsproces loslaat. Hiervoor is de professionele reiniger niet  verantwoordelijk.

 • In de blinds zijn ringetjes en touwtjes bevestigd. Kan dit blijven zitten?
  Tijdens het reinigingsproces kunnen de ringetjes blijven zitten. Heel zelden treffen wij ringetjes die toch verhard zijn (door uitdroging). Deze kunnen dan wel stuk gaan. De touwtjes kunnen opgeknoopt vast blijven aan de blinds.

 • Moeten alle gordijnen tegelijk behandeld?
  Het is het mooiste om gordijnen die strak naast elkaar hangen tegelijk te laten reinigen. Ze worden dan tegelijk in hetzelfde bad gereinigd;

 • Kan ik de gordijnen van te voren merken i.v.m het weer ophangen?
  Op verzoek kunnen wij u als service speciaal band opsturen waarmee u de gordijnen kunt merken.
   

Online gordijnen stomen De gestoomde gordijnen zijn goed aangekomen en ze zien er goed uit, hoewel we ze nog niet echt uit de doos hebben gehaald omdat ze naar het naaiatelier gaan. We zijn erg tevreden over de gang van zaken en over de goede informatie over het verloop van het proces.

Nancy V., Den Haag -

Meten van de gordijnen

Meten van de te stomen / reinigen gordijnen.
 • Hoe meet ik hoeveel m2 gordijn ik heb?
  Het doorgeven van het correcte aantal vierkante meters gordijn is belangrijk voor het afgeven van een realistische prijsindicatie. Bij het berekenen van de oppervlakte gaat u als volgt te werk:

  1. Bepaal de lengte van de gordijnen (bv. X cm)
   Dit is het eenvoudigst door de gordijnen al hangende op te meten (van boven naar beneden);
  2. Bepaal de breedte van de gordijnen
   Hierbij is het belangrijk om de volledige breedte te meten. Een veelgemaakte fout is dat de breedte van het raam wordt gemeten. Dit is niet accuraat aangezien er normaliter veel plooien in een gordijn zitten. De oppervlakte van het raam is de breedte van de onderkant (zoom) van het gordijn. (bv. Y cm).

  De oppervlakte van het gordijn is: X (maal) Y = Z m2.

 • Ben u niet zeker van het aantal m2?
  Geen enkel probleem. Wij meten uw gordijnen voor het reinigen altijd op. Enerzijds om de kwaliteit te kunnen waarborgen in verband met de relaxatiekrimp (maximaal 3%) en anderzijds om te voorkomen dat de kosten hoger uitvallen. Wij zullen altijd contact met u opnemen indien de prijs afwijkt van het bedrag dat overeengekomen is tijdens het bestelproces.

Online gordijnen stomen De gordijnen zijn prachtig geworden en de grote doos op mijn werk heeft voor de nodige aandacht gezorgd. Hopelijk met als resultaat nieuwe klanten. Ik zal jullie zeker aan anderen aanraden! Ik geef jullie een 4,5 / 5.

Hanna Kriens, Assen -

Vlekken

 • Er zitten vochtkringen in de gordijnen: gaan deze er nog uit?
  Helaas lossen vochtkringen (o.a. door waterschade) niet op tijdens chemisch reinigen. Eventueel is er met natwassen wel een mogelijkheid om de vochtkringen op te lossen, maar is er weer een groot risico op krimp.

 • De gordijnen zijn vervuild door nicotine aanslag. Wordt dit wel schoon?
  Gordijnen die zwaar vervuild zijn door nicotine aanslag of door kaarsen worden meestal weer mooi schoon met chemisch reinigen. Ook vervuiling door de open haard of luchtrooster wordt met chemisch reinigen weer mooi schoon.

Garantie

 • Geven jullie garantie op de reiniging?
  Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers (Netex) , de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal Kwaliteitscertificaat.
  Indien u een klacht heeft zijn de voorwaarden van de Netex een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling) en bij de Geschillencommissie Textielreiniging (onafhankelijke geschillencommissie).

Online gordijnen stomen Met het reinigen van onze blinds bij uw firma zijn wij zeer tevreden !! Wij hebben ze vandaag weer op z’n plaats terug gehangen en waren verbaasd hoe fris en fruitig ze uit de :strijd"gekomen waren! We waren bijna vergeten wat de originele kleur ook weer was maar dankzij jullie reinigings procedure kunnen we er weer jaren mee vooruit. Wij zullen jullie zeker aanbevelen bij onze vrienden en bekenden !!

Familie O., Hellevoetsluis -


Algemene vragen?
Bekijk onze pagina met algemene vragen voor meer informatie over het bestelproces
en de verzending van uw stoomgoed.

Bereken online de prijs

Bereken de prijs voor het stomen van uw gordijnen. Direct inzicht in de kosten en dus geen verrassingen.
U kunt betalen per overschrijving of iDEAL.

Bereken & bestel

Kwaliteit verzekerd

Bij de online stomerij bent u altijd verzekerd van:

 • Professioneel stomen * van uw stoomgoed
  * Lid van brancheorganisatie NETEX
 • Het thuis ophalen & thuisbezorgen van uw stoomgoed binnen 4 werkdagen
 • Mogelijkheid om uw stoomgoed water- en vuilafstotend te maken

Onze klanten overGordijnstomen.nl

Score:
( klantbeoordelingen)


Bekijk alle reviews ›

Direct advies

Bel voor een persoonlijk advies of stuur een naar onze klantenservice. 023 - 531 45 02

Onze winkel

Onze medewerkers staan tijdens de openingstijden (ma/vr 08.00 - 18.00 uur, zat. 09.00 - 14.00 uur) voor je klaar in Haarlem.